App till lärplatta eller telefon

Det finns många olika appar till Spheron. Den app som vi rekommenderar till undervisning heter Sphero Edu. Den ser likadan ut i lärplatta och telefon. Det går även att styra Spheron med hjälp av en dator eller Chromebook. Däremot är det praktiskt att använda hemsidan för planering av undervisning. Där finns många färdiga aktiviteter, både från Sphero och från andra användare.

När du öppnar appen kan du skaffa konto och registrera dig på olika sätt, men du kan även välja att fortsätta som gäst utan att skapa ett konto. Du har inte tillgång till aktiviteterna utan att logga in men du kan använda appen till att styra Spheron och bygga program. Även om du inte har loggat in sparas programmeringen i paddan så att de går att fortsätta med projektet vid senare tillfälle.

Detta ger dig möjlighet att som pedagog skaffa dig ett konto, formulera uppgifter och låta eleverna programmera som gäster. Om du har ett lärarkonto och har kopplat elever till det kan du dela uppgifter med dina elever genom appen och det går även att dela genom Google classroom.

Appens olika funktioner

Så här ser det ut när du öppnar appen Sphero Edu på en iPad

För att komma igång snabbt och få en överblick över appen rekommenderar vi att ni börjar med att titta på den här filmen

Anslut och kalibrera

När ska ansluta roboten för första gången, tryck på “Anslut robot” i appen så får du upp en lista med olika robotmodeller. Roboten som du håller i heter Sphero SPRK+. Har du roboten bredvid telefonen/lärplattan kopplar de ihop sig automatiskt, om så inte skulle ske, följ instruktionen på skärmen.

Eftersom Spheron är rund och inte har någon inbyggd riktning är det viktigt att man kalibrerar Spheron innan man kör sitt program. Det gör man genom att trycka på knappen “aim” och följa de instruktioner som ges.

Hands on Science har gjort en tydlig instruktionsfilm för hur man snabbt kan komma igång.

Kom igång!

Under fliken Aktiviteter hittar du mängder med olika uppgifter gjorda av Sphero Edu själva eller av andra användare. På hemsidan kan du filtrera uppgifterna efter ämne och skolår.

Man kan programmera Spheron på tre olika sätt; genom att rita, genom blockprogrammering och genom textprogrammering. Sphero-teamet har gjort bra grundkurser för Draw, Blocks och Text.

Ett bra sätt att komma igång med Spheron är att göra de aktiviteter som finns i Sphero Edu– appen. Du behöver vara inloggad för att göra aktiviteter. I appens finns förslag på utmaningar efter varje genomgång samt några avslutande frågor för reflektion.

Sphero Edu på YouTube

Sphero Edus YouTubekanal hittar ni filmer till de aktiviteter som ligger i appen. Det är lättast att se dem om man väljer att få filmerna sorterade efter spellistor – då kommer filmerna i ordning.