Webbresurser
Skolverkets lärmodul om Säker användning av nätet
Skolverket har byggt upp en läroportal med moduler inom olika områden för att stötta skolorna med kompetensutveckling. Den här modulen syftar till att ge vuxna i skolan kunskap att stötta eleverna så att nätanvändningen blir så säker och trygg som möjligt. Som ett stöd för denna process får du olika vinklar på säkerhet på nätet.
Surfa Lugnt
Surfa Lugnt arbetar för att unga och vuxna ska mötas i och kring nätvardagen precis som vi gör i den fysiska vardagen. Fotbollsträningen, Facebook, centrum, skolan eller Kik– det är ingen skillnad. Alla är mötesplatser för aktiviteter och social interaktion, och hänger ihop.
Surfa Lugnt vill ta vara på allt positivt som finns i ungas internetanvändande – som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte – och samtidigt ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet som till exempel mobbning och integritetsfrågor.
Spelpäron
SPELPÄRON är en nätkurs om barn och spel på nätet. Kursidén var en av vinnarna i Post- och Telestyrelsens innovationstävling med temat ”Förenkla för föräldrar”. I denna tävling efterfrågade PTS it-lösningar som kan ge personer bättre förutsättningar i sin roll som förälder.
En kurs för föräldrar som är oroliga över hur mycket tid som barnen spenderade vid datorspel. Att vara ett SPELPÄRON är inte alltid så lätt. Man blir orolig och frustrerad.
Men också väldigt nyfiken på vad det är som ens barn vill ägna så mycket tid åt..
Statens Medieråd – NO HATE
Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.
Barn, Unga och Medier
I ”Ungar & medier 2017″redovisas resultaten från undersökningen av medievanor och attityder kring medier hos barn 9–18 år.
Internetstiftelsen – Motverka nätmobbning
I den här guiden lär du dig: Vad unga gör på nätet, Vad nätmobbning innebär, Hur vanligt det är och varför det är bra med statistik, Att prata med unga om nätet, Hur barnen själva gör för att hantera saker på nätet, Vilka saker som kan vara brottsliga att skriva och göra på nätet.
Internetstiftelsen – Digitala lektioner om netikett
Digitala lektioner är ett fritt lektionsmaterial kring digital kompetens. Det kan användas direkt i klassrummet eller för att förbereda lektioner.
Nätpratskorten
Tycker du att det är svårt att prata med unga om deras nätvanor? Vill du gärna intressera dig för hur dina elever tänker om sitt nätanvändande men vet du inte riktigt var du ska börja? Testa Nätpratskorten: konverksationskort för att få igång samtal med unga om nätet. Nätpratskorten är indelade i olika ålderskategorier som täcker alla alla åldrar.
Ungar och Medier 2017
Vi på AV-Media gillar statistik som hjälper oss förstå vår samtid och hur samhället förändras. I ”Ungar & medier 2017″redovisas resultaten från undersökningen av medievanor och attityder kring medier hos barn 9–18 år. Genomgående redovisas resultatet fördelat på tre åldersgrupper, vilka omnämns med siffror i löpande text: 9–12 (år), 13–16 (år) samt 17–18 (år)
Friendsrapporten
Rapporten är baserad på data från Friends kartläggningstjänst där 28 359 barn och unga har svarat på frågor om mobbning och kränkningar. Datainsamlingen har gjorts mellan 1 augusti 2017 och 1 juni 2018. Insamlingen har genomförts via webbaserade, åldersanpassade enkäter i skolor. Alla medverkande skolor har inte haft en utbildning med Friends, men samtliga har valt att kartlägga situationen i sin skola med hjälp av Friends.
Rädda barnen – Stopp! Min kropp!
Det finns ämnen som många av oss vuxna tycker är svårt att prata med barn om – som sexualitet, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra mot eller med andras kroppar.
Eftersom att det är så viktigt att förmedla till barn att de bestämmer själva över sina kroppar och att de får säga nej till sådant som inte känns bra, så finns Röda Korsets handbok Stopp! Min Kropp! – ett stöd som hjälper dig att våga ta samtalet.