Unga på nätet

Webbresurser

Skolverkets lärmodul om Säker användning av nätet
Skolverket har byggt upp en läroportal med moduler inom olika områden för att stötta skolorna med kompetensutveckling. Den här modulen syftar till att ge vuxna i skolan kunskap att stötta eleverna så att nätanvändningen blir så säker och trygg som möjligt. Som ett stöd för denna process får du olika vinklar på säkerhet på nätet.

Surfa Lugnt
Surfa Lugnt arbetar för att unga och vuxna ska mötas i och kring nätvardagen precis som vi gör i den fysiska vardagen. Fotbollsträningen, Facebook, centrum, skolan eller Kik– det är ingen skillnad. Alla är mötesplatser för aktiviteter och social interaktion, och hänger ihop.

Surfa Lugnt vill ta vara på allt positivt som finns i ungas internetanvändande – som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte – och samtidigt ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet som till exempel mobbning och integritetsfrågor.

Spelpäron
SPELPÄRON är en nätkurs om barn och spel på nätet. Kursidén var en av vinnarna i Post- och Telestyrelsens innovationstävling med temat ”Förenkla för föräldrar”. I denna tävling efterfrågade PTS it-lösningar som kan ge personer bättre förutsättningar i sin roll som förälder.
En kurs för föräldrar som är oroliga över hur mycket tid som barnen spenderade vid datorspel. Att vara ett SPELPÄRON är inte alltid så lätt. Man blir orolig och frustrerad.
Men också väldigt nyfiken på vad det är som ens barn vill ägna så mycket tid åt..

Statens Medieråd – NO HATE
Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Barn, Unga och Medier
I ”Ungar & medier 2017″redovisas resultaten från undersökningen av medievanor och attityder kring medier hos barn 9–18 år.

Internetstiftelsen – Motverka nätmobbning
I den här guiden lär du dig: Vad unga gör på nätet, Vad nätmobbning innebär, Hur vanligt det är och varför det är bra med statistik, Att prata med unga om nätet, Hur barnen själva gör för att hantera saker på nätet, Vilka saker som kan vara brottsliga att skriva och göra på nätet.

Internetstiftelsen – Digitala lektioner om netikett
Digitala lektioner är ett fritt lektionsmaterial kring digital kompetens. Det kan användas direkt i klassrummet eller för att förbereda lektioner.

Nätpratskorten
Tycker du att det är svårt att prata med unga om deras nätvanor? Vill du gärna intressera dig för hur dina elever tänker om sitt nätanvändande men vet du inte riktigt var du ska börja? Testa Nätpratskorten: konverksationskort för att få igång samtal med unga om nätet. Nätpratskorten är indelade i olika ålderskategorier som täcker alla alla åldrar.

Ungar och Medier 2017
Vi på AV-Media gillar statistik som hjälper oss förstå vår samtid och hur samhället förändras. I ”Ungar & medier 2017″redovisas resultaten från undersökningen av medievanor och attityder kring medier hos barn 9–18 år. Genomgående redovisas resultatet fördelat på tre åldersgrupper, vilka omnämns med siffror i löpande text: 9–12 (år), 13–16 (år) samt 17–18 (år)

Friendsrapporten
Rapporten är baserad på data från Friends kartläggningstjänst där 28 359 barn och unga har svarat på frågor om mobbning och kränkningar. Datainsamlingen har gjorts mellan 1 augusti 2017 och 1 juni 2018. Insamlingen har genomförts via webbaserade, åldersanpassade enkäter i skolor. Alla medverkande skolor har inte haft en utbildning med Friends, men samtliga har valt att kartlägga situationen i sin skola med hjälp av Friends.

Rädda barnen – Stopp! Min kropp!
Det finns ämnen som många av oss vuxna tycker är svårt att prata med barn om – som sexualitet, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra mot eller med andras kroppar.

Eftersom att det är så viktigt att förmedla till barn att de bestämmer själva över sina kroppar och att de får säga nej till sådant som inte känns bra, så finns Röda Korsets handbok Stopp! Min Kropp! – ett stöd som hjälper dig att våga ta samtalet.

Statens medieråd

Den myndighet som jobbar specifikt med MIK är Statens medieråd. De har bland annat gjort en film som heter “Det nya hotet”, där filmspråket har använts för att få ett rätt så orimligt budskap att låta trovärdigt. Till klippet hör även en uppföljande film där det förklaras hur filmskaparna gick till väga med olika filmtekniska knep för att få fram det här budskapet. Tanken är att filmerna ska visas för elever och utgöra dels en byggkloss i att uppmärksamma och lära sig filmspråk, och dels en utgångspunkt för diskussioner om hur vi påverkas av film och filmens roll i samhället.

Detta är något som väldigt enkelt kan plockas in i undervisningen inom en mängd olika ämnes- och arbetsområden. Det kan rent innehållsmässigt användas inom bl.a. samhällskunskap, svenska, naturkunskap (filmen handlar om att en ny djurart invaderar Sverige), och på en ämnesövergripande nivå kan det vara en mycket god ingång till att skapa egna filmer med hjälp av de tekniker som förklaras i uppföljningsfilmen.

Det nya hotet ingår även i ett digitalt utbildningspaket som kallas MIK för mig. Där följs filmerna upp med diskussionsfrågor, och även andra aspekter av MIK behandlas.

Våra bästa filmtips på temat Sociala medier

Hashtag
Hashtag är en dramaserie i åtta delar som är inspirerad av instagramupploppen i Göteborg 2012. Vi får följa Maryam, Freja, Aju och Bim, fyra tjejer med olika bakgrund och drömmar som drabbas av näthatet på olika sätt. Det är en historia om vänskap, kärlek, avundsjuka och om hur fruktansvärt fel det kan bli när man skriver först och tänker sen.

Världen online
Programledarna Idun och Samson tar reda på barn och ungas perspektiv och syn på internet. Hur använder de nätet? Och vad är källkritik? Är det bra med så mycket skärmtid? De träffar influencers och forskare som förklarar och svarar på frågor om nätet och dess påverkan på barn och unga. Hur kommer vi använda det i framtiden? Målgruppen är främst årskurs 4-9 men serien passar även föräldrar, lärare och alla som vill veta mer om unga och medie- och informationskunnighet (MIK).

Orka plugga – Sociala medier och stress
Många av oss kollar vår mobil flera gånger i timmen. Här får du några tips på vad du kan göra om du känner sig stressad över dina sociala medier.

Tänk till snackar stress – Sociala medier
I sociala medier matas vi med perfekta middagar, snygga outfits och ständiga nyhetsuppdateringar från hela världen. Hur får det oss att må egentligen? Vi träffar Rokibath som mått väldigt dåligt på grund av sociala medier. Antropologen Haris Agic berättar om hur man jämförde sig med varandra under 1800-talet och drar paralleller till dagens selfies.

Programmera mera – uppdrag – Sociala medier
Många sociala medier använder filter på bilder för att göra det roligare att dela. Uppdrag: Hitta på framtidens sociala medier.

Programmera mera 2.0 – Sociala medier
Många umgås dagligen med sina vänner via sociala medier. Vi tittar närmare på programmeringen bakom. Deltagarna får en utmaning som handlar om vem som kan se vad av det som delas i sociala medier. Vi får se hur algoritmer bestämmer hur inlägg i sociala medier sorteras och rangordnas när man ser dem. I den andra utmaningen får deltagarna programmera en robot att åka igenom en bana utan att köra på hinder på vägen till mållinjen.

Programmera mera 2.0 – Lektionstips: Sociala medier
För många barn och ungdomar är det lika naturligt att umgås genom att chatta som att ses. Att fördjupa sig i hur sociala medier är uppbyggda handlar både om att förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt. Elever får en övning där de ska titta närmare på vilka algoritmer det är som styr de sociala medier som de själva använder. Sen får eleverna göra en värderingsövning om hur de vill ha det på nätet.

Programmera mera om Sociala medier Podd
Programledaren Karin Nygårds diskuterar med en barnpanel den digitala vardagen och hur tekniken bakom påverkar oss. Ämnet i programmet är sociala medier.

Har jag något val – Sociala medier
Elin tar reda på hur det gick till när Donald Trump lyckades bli president i USA. Om Project Alamo, kampanjarbete i sociala medier och dess påverkan på väljarna.

Orka plugga – Näthat
Man kan fråga sig varför det är så mycket lättare att skriva något taskigt online än att säga det ansikte mot ansikte. Har du fått elaka kommentarer i sociala medier? När ska du ska anmäla näthat? Och hur det går till?

Bella loggar in
Programledaren Bella Junior träffar kända influerare och lär sig hur man ska göra för att lyckas och bli stor i sociala medier. Hon tar också reda på hur man tänker smart och kritiskt kring det man konsumerar i sociala medier. Vad är tillåtet när det gäller reklam och samarbeten? Hur får man använda musik och bilder? Och hur man känner man igen en fejknyhet? I varje avsnitt träffar Bella en influencer som hon umgås med under en dag. Hon utsätter dem för utmaningar och de delar med sig av sina bästa tips för att nå ut i sociala medier.

Jobba sova dö – Influencer, ett nytt yrke
Bloggare, youtubers, poddare och instagrammare är vår tids kändisar. En influencer – ordagrant en påverkare – är en person som har inflytande över sina följares beslut och tjänar pengar på marknadsföring. Är det en B-kändis, eller vår tids smartaste entreprenör? Linda Hörnfeldt har bloggat sen 2001 och lever idag på sitt influencerskap, Tony Muhonen gör vloggar på Youtube och hoppas på att bli sedd.

Lös problemet – Bekämpa näthatet
Ida, som jobbar med nätmobbing, kommer till problemlösarna med ett allvarligt problem. Hon behöver hjälp med idéer om hur man skulle kunna bekämpa näthat bland svenska skolungdomar. Det här är något som problemlösarna känner väl igen – och de har många idéer.