Filmer för nya svenskar
Allt i Kartong – svenska som andraspråk från 6 år
Roboten Allti Kartong och hans kompis Lilla Röd har en butik där de säljer saker av kartong. De ger sig ut på ett nytt äventyr i varje program. Vi får följa med när de ska leta efter moln och människomat, odla blommor och när de bygger ett rymdskepp och åker till månen. Fantasifullt och humoristiskt där varje program behandlar ett konkret tema som till exempel regn, bajs, monster, månen och potatis.
Vad gör jag nu? från 6 år
Serien Vad gör jag nu? riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på hörförståelse och berättande och består av ljudberättelser som alla avslutas i ett etiskt eller praktiskt problem att diskutera i klassen. Kanske har eleverna själva varit med om något liknande? Att lyssna för att sedan själv berätta är språkstärkande och hjälper eleverna att lära känna varandra.
Nyfiken på Sverige från 10 år
En animerad serie som ska introducera det svenska samhället framförallt för nyanlända barn. På ett enkelt sätt förklaras hur Sverige fungerar med fokus på företeelser i barnens vardag. Men flera av episoderna lämpar sig också för exempelvis SFI-undervisningen. Syftet är att förmedla delaktighet, men också förståelse för vilka normer och värderingar som finns i det svenska samhället, och vilka rättigheter och skyldigheter vi har. Finns även på arabiska. kurdiska, somaliska, tigrinja, dari och spanska.
Din kropp från 10 år
Denna serie är gjord för barn med svenska som andraspråk. Vi får intressanta fakta om kroppens viktigaste organ: hjärtat, hjärnan, huden, magen, skelettet och musklerna.
Eld och hans 7 uppdrag från 10 år
Radioteater där Eld med det magiska eldhåret blir en ofrivillig hjälte som räddar Jorden från undergång. Eld får i uppdrag av Underjordens Druid att hämta sju viktiga saker från människornas värld. Efter en spännande historia där han möter människorna för första gången, blir kär, hamnar i förvecklingar och nästan mister sitt eget liv, lyckas han hitta den sista ingrediensen till Druidens soppa och rädda Jorden.
Sluka svenska! från 10 år
Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på hörförståelse och berättande, och består av noggrant utvalda böcker för målgruppen. Att ta del av berättelser som man kan relatera till och identifiera sig med stärker elevernas kunskap i språket och öppnar vägen för eget läsande och berättande.
Madelens matmyter från 13 år
Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till. Här väcks frågor om bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö.
Fatta historia från 13 år
En introduktion till högstadiets historieundervisning där språket är anpassat för de som inte har svenska som modersmål. Serien riktar sig främst till de som inte har bott så länge i Sverige. Programledaren Arantxa Àlvarez utforskar tillsammans med två ungdomar historien på ett lekfullt sätt. Fakta förklaras med animerade inslag. Serien följer högstadiets kursplan med ett tillägg från mellanstadiet om svensk historia. Den spänner från flodkulturerna fram till efterkrigstiden.
Bästa babblet från 13 år
Om hur vi kommunicerar muntligt i olika sammanhang. Hur vi förstår eller missförstår varandra beroende på hur vi pratar, och vilka ord vi väljer. Svenska ord och uttryck jämförs med motsvarande på andra språk. Till exempel hur vi är artiga på svenska jämfört med på persiska eller engelska. Eller vilka ord vi använder för att uttrycka känslor: hur skiljer sig till exempel svenska svordomar från arabiska? Primär målgrupp är elever på högstadiet som läser svenska som andraspråk.
Amira är här från 16 år
Harry, Yemi och Amira är bästa vänner och hänger ofta tillsammans. Varje gång de ska ses får Herry och Yemi vänta på Amira. Amira kommer aldrig i tid. Men Amira har alltid roliga och spännande ursäkter till varför hon är sen. Syftet med serien är att bidra till nyanlända elevers språkutveckling.
Svenska med Mahmoud Bitar från 16 år
Mahmoud Bitar ska med hjälp av sin kompis Simon lära sig svenska genom att göra olika vardagliga aktiviteter. Det kan handla om att fika, köpa kläder eller att handla på ett apotek. Syftet är att lära ut enkla ord som man har nytta av i vardagen. Mahmoud Bitar gjorde sig känd på sociala medier när han dokumenterade sin flykt från Syrien.
Våga snacka från 16 år
Serien Våga snacka vänder sig till ungdomar som är nya i Sverige och lär sig svenska. Varje avsnitt har en ung person som själv är ny i Sverige som huvudperson. Programledaren Jonas Modin utmanar deltagarna att testa olika strategier för att komma vidare i svenska språket. Det kan handla om att lära sig ord för att kunna ta en körlektion, att skriva en dikt eller söka en praktikplats.
Uppdraget från 19 år
De medverkande får olika uppdrag som ger inblick i det svenska samhället. Hur får man en svensk kompis? Är det verkligen så svårt som många säger? Hur smakar svenska delikatesser? Och hur lagar man svensk mat? På arabiska för den som vill förstå Sverige och svenska fenomen lite bättre.
Svenska för alla från 19 år
En snabbkurs i svenska. Korta filmer som lär dig grundläggande svenska.
Vi ses! Vi hörs! från 19 år
Språkresan från 19 år
I Sverige finns över en miljon människor som har ett annat språk än svenska närmast hjärtat. De har alla gjort en resa in i det svenska språket. Men är det en resa det handlar om, och finns det i så fall en slutstation? Är perfekt svenska målet och förutsättningen för medborgarskap, arbete och utbildning? Vi följer invandrade svenskar som matematikläraren Stavros Louca, ståuppkomikern Zinat Pirzadeh och pedagogen Behrang Miri och återupplivar deras väg in i det svenska språket och det svenska samhället. Vi tar med dem tillbaka till flyktingförläggningar, det första mötet med den svenska skolan och återser människor som varit till stöd och hjälp och viktiga samtalspartners. Dessutom kåserar Jonas Hassen Khemiri över det svenska språkets egenheter.
Språknyheterna från 19 år
Författaren och kulturarbetaren Kalle Lind agerar nyhetsankare och levererar nyheter om språk under rubrikerna in- och utrikes, kultur och sport. Som sidekick har han författaren Sara Lövestam. Ett underhållande och informativt program om hur, varför och på vilket sätt vi människor, och ibland också djur, talar med varandra.