Digitalt berättande

Kameran synliggör normer

Filmens förmåga att synliggöra komplexa saker som normer och beteenden är något vi ofta återkommer till. Och som vi skriver i månadens pedagogiska tips så finns det mycket film- och bildmaterial omkring oss som kan användas för att skapa medvetenhet, både sådant som är specifikt framtaget för undervisning och sådant som inte är det.

Men om bilder och filmer får oss att tänka och reflektera när vi ser dem, borde vi inte kunna komma ännu längre i våra tankar och reflektioner om vi dessutom får skapa egna bilder och filmer?

Vårt verktygstips för arbetet med normkritik är därför en funktion som vi har kommit att ta för given i väldigt många av de apparater som vi använder dagligen, nämligen kameran. Vi använder våra ögon hela tiden, men det händer något när vi plötsligt ser världen genom en lins (eller snarare genom en skärm, med dagens teknik).

Erfarenheter från fältet

Vår IKT-pedagog Peter jobbar mycket med film, och håller i kurser med både lärare och elever om hur man kan arbeta med film i undervisningen:

”När vi skapar film träder de elever fram som inte vanligtvis syns. Nu blir de aktiva och tar plats!”

När vi skapar film finns det många olika uppgifter och roller. Det finns möjlighet att specialisera sig på en uppgift i processen, men det går också att variera. Ena gången kan man vara den som skriver manus, en annan gång kan man vara den som regisserar eller ansvarar för ljudeffekterna.

Peter trycker också på vikten av att lära sig filmspråket idag och menar även att det finns en vinst i att filmformatet har sådan genomslagskraft. Man kan inte värja sig mot en film.

”Och dessutom är det ju roligt!”

Kom igång med kameran – tre snabba tips!

  • Du behöver inte professionell utrustning för att jobba med film, du kommer långt med mobiler eller iPads. Men stativ kan vara en bra idé, och en mikrofon som tar upp ljudet. Detta och mer kan du låna från oss på AV-Media! Kolla in vår utrustning i mediekatalogen!
  • Du kan behöva klippa och redigera filmmaterialet efteråt och lägga till musik och ljudeffekter. Om du använder iPhone eller iPad är appen iMovie lätt och smidig.
  • Hör av dig till vår IKT-pedagog Peter för tips, inspiration eller för att boka in ett fortbildningstillfälle för dig och kollegorna eller dig och dina elever!

Kontakt

Peter Milton IKT-pedagog 0480-456772 Skicka e-post